reserve versie met mail voor GPXfiles
Voor het Sauerlandtreffen zijn alle ritten die we rijden ook geschikt gemaakt voor TomTom en Garmin navigatie (voor versies die met GPX bestanden werken).
Navigatie is niet meer weg te denken in deze moderne tijd, maar wordt vaak alleen gebruikt om van A naar B te rijden. Maar er kan nog zoveel meer mee. Overal op het internet zijn GPX-ritbestanden te downloaden die u, eenmaal in uw navigatie apparaat ingeladen, onbezorgd mooie ritten laat rijden. Veel oldtimerbezitters ervaren dat als een welkome ondersteuning.
Er zijn al meer oldtimerclubs die hun ritten ook als GPX-bestand aanbieden.
Zo zijn bijvoorbeeld ook de zogenaamde vergeten toeristische ANWB routes, u kent ze nog wel met die zeskantige bordjes, door liefhebbers omgezet en beschikbaar gesteld als GPX-bestanden.
Natuurlijk blijft het uw keuze, of u ritten wilt gaan rijden met een navigatiesysteem of liever aanwijzingen op papier volgt. Maar een veel gehoorde reactie van de bijrijder is “nu kan ik ook eens van de rit genieten”. Daarom bieden we, naast de papieren beschrijving, de HVVP-ritten voor het Sauerland ook als GPX bestand aan.
Hieronder leggen we het een en ander uit over de verschillende systemen.
Met en rit bedoelen we een vooraf uitgezette route, langs meerdere punten, die is opgeslagen als een digitaal bestand.
In de bestandsnaam krijgt het gedeelte achter de punt de naam gpx. Bijvoorbeeld: HVVP najaar 2019.gpx
TomTom en Garmin zijn veel gebruikte navigatiesystemen die zich goed lenen voor het navigeren van vooraf uitgezette ritten met meerdere routepunten. Daarnaast is er ook GoogleMaps dat op vrijwel iedere smartphone aanwezig is maar beperkter is in mogelijkheden.
TomTom en Garmin
TomTom en Garmin hebben navigatiesystemen waarmee u grote ritten kunt rijden, die zijn opgebouwd uit meerdere (vele) routepunten. Tevens werken deze systemen met vooraf geïnstalleerde kaarten, zodat u tijdens de rit geen data gebruikt om kaarten binnen te halen. Ze zijn dan ook uitermate geschikt voor de oldtimer bezitter, en al lijkt het ingewikkeld, dat hoeft het niet te zijn.
Alle ritten, die we tijdens het Sauerlantreffen rijden, zijn geschikt gemaakt voor navigatie systemen die gpx bestanden ondersteunen.
Dit zijn de ritten die we rijden tijdens het Sauerlandtreffen:
- Van Venlo Naar Hotel Sauerland, zonder snelwegen.
- Van Hotel Sauerland Naar Venlo, zonder snelwegen
- Rit Bad Wünnenberg route Oost, binnendoor.
- Rit Bad Wünnenberg route zuid, binnendoor.
- Rit met lunchstop van Bad Wunenberg naar Alpin hotel en terug.
- Rit Bad Wunnenberg Stoom en Kloosterroute.
Hoe werkt het.
– Garmin : Voor Garmin zijn er diverse systemen om met GPX-bestanden om te gaan, dat maakt het lastig om ze hier stuk voor stuk te bespreken. Ook maakt Garmin onderscheid tussen bestemmingen en routepunten waardoor meer kennis van de ritbestanden vereist is. De nieuwere Garmins kunnen maximaal 29 bestemmingen aan, bij meer, splitst Garmin de rit op in meerdere delen. Zie voor uitleg over de door u gebruikte Garmin de handleiding van uw navigatie systeem.
– TomTom heeft in de loop van zijn bestaan meerdere generaties navigatiekastjes gekend. Zo kunnen er met de 1e en 2e generatie kastjes wel ritten gereden worden, maar bij de de derde generatie is TomTom daarmee gestopt. De vroege 4e generatie kon dat aanvankelijk ook niet maar inmiddels heeft TomTom z’n beleid aangepast en generatie 4, en latere versies, ook geschikt gemaakt voor ritten. Het is zelfs zo dat deze versie beter geschikt is voor het rijden van routes dan de 1e en 2e generatie.
We richten onze uitleg op de TomTom’s van de 4e en latere generaties en wel de versies die werken met WiFi en TomTom MyDrive omdat dit de meest gebruiksvriendelijke methode is voor het toevoegen van gpx bestanden.
Apparaten die met WiFi en TomTom MyDrive werken zijn o.a. de Via 53, TomTom GO Navigation app voor Android, Go 520/620 en de Go 5200/6200.
Er zijn ook modellen die met met Bluetooth werken of met een kabeltje aan de PC verbonden dienen te worden, zie daarvoor de handleiding van uw model. Echter het principe van overbrengen van bestanden is vergelijkbaar.
TomTom gebruikers, die bekend zijn met het gebruik van Tomtom MyDrive kunnen de gpx-ritbestanden, op PC of tablet via de website TomTom MyDrive , in de routemap van hun navigatiesysteem plaatsen.
Bent u niet bekend met MyDrive, geen probleem, in deze HVVP handleiding hebben we stap voor stap beschreven hoe u een GPX bestand in TomTom MyDrive kan plaatsen. U kunt de handleiding ook uitprinten.
Wist u dat het ook mogelijk is om een Tomtom Go Navigation app (oude naam is tomtom Go-Mobile app) op uw Smartphone te plaatsen. U beschikt dan altijd over de nieuwste kaarten en programmasoftware, snelheidswaarschuwingen, actuele file-informatie en ontvangt regelmatig gratis updates. Download de GO Navigation-app en ontvang een GRATIS proefabonnement van 7 dagen.
Bevalt het u, dan is een abonnement voor een jaar aan te bevelen. De kosten bedragen 19,99 euro voor één jaar en 3,99 euro voor één maand. U kunt dan ook met een password inloggen in MyDrive (alleen android toestellen) en daar GPX bestanden toevoegen, die dan draadloos in de Routemap van uw Tomtom worden geplaatst.
De HVVP heeft geen belangen in de Tomtom Go Navigation-app maar de webmaster maakt hier al jaren, met grote tevredenheid, gebruik van. Het is per saldo een voordelige oplossing, je hebt geen apart apparaat nodig en je kunt hem niet vergeten want een smartphone draag je altijd bij je.
Zie hier een alweer wat oudere Consumentenbond-review van deze app. In de review wordt nog gesproken over een abonnement voor 3 jaar dat is inmiddels, zoals eerder genoemd, één jaar of één maand geworden. De app voor Android is geschikt voor het rijden van ritten met gpx bestanden. De app voor Apple (ios) kan dat helaas niet. Voor meer info over de Apple app klik hier.
De Tomtom Go mobile-app voor android smartphones kunt u via de Google Playstore downloaden als u deze link opent op uw Smartphone.
Bekijk hier de TomTom MyDrive pagina om een indruk te krijgen van deze TomTom service.

De GPX bestanden van het Sauerlandtreffen kunt u onderaan deze pagina ophalen.
GoogleMaps
Het uitzetten van vooraf gemaakte ritten, met meerdere routepunten, voor GoogleMaps is wel mogelijk (max 10 routepunten), maar het rijden daarvan kent de nodige haken en ogen, vooral als u tussen twee geplande routepunten uw navigatie uitzet voor bijvoorbeeld een lunchstop, dus kiezen we daar niet voor.
Google Maps leent zich wel uitstekend voor het rijden van A naar B.
Om de rit van Venlo naar Schloßhotel Sophia af te leggen zonder het gebruik van snelwegen hebben we de volgende optie.
Kies deze link op uw Smartphone. De route wordt dan automatisch geladen in Google Maps. U kunt dan direct op starten klikken om de route aan te vangen. Als u de route op de verzamelplaats in Venlo start rijdt u dezelfde route als de Tomtom gebruikers en de papieren routebeschrijving die verstrekt wordt.
U kunt natuurlijk ook voor handmatige invoer kiezen:
1 Start GoogleMaps op uw smartphone
2 Zoek de volgende bestemming op: Roter Landweg 3, Bad Wünnenberg, Duitsland
3 Kies voor de optie “vermijden van snelwegen” ,
4 Start de route en volg de aanwijzingen voor het rijden van de route op.
Mocht u niet vertrouwd zijn met het gebruik van Google Maps op uw Smartphone dan leggen we hier stap voor stap uit hoe u genoemde handmatige instellingen verricht.
NB: De route voor de terugweg kunt u op dezelfde manier maken.
Omdat aan het rijden van geplande routes, in Google Maps met meerdere routepunten, zoals eerder genoemd, veel haken en ogen zitten, ontvangt u de instructies voor de overige routes op papier tijdens het treffen.
Google maps gebruikt internet data voor het ophalen van kaarten, u dient dus wel over internet te beschikken dat ook in het buitenland werkt.
GoogleMaps biedt echter ook de optie om, thuis via wifi, offline-kaarten te downloaden op uw Smartphone. In dat geval gebruikt de navigatie onderweg geen data om de kaart te downloaden.
Hoe u offline-kaarten download ziet u in dit filmpje
GoogleMaps app.
Voorwaarde voor het rijden met navigatie op uw Smartphone is wel dat u GoogleMaps op uw Smartphone heeft staan. Bij de meeste Android Smartphones staat deze app. er standaard op. Bij Apple is dat niet het geval.
Mocht u de GoogleMaps app. niet hebben, installeer deze dan op uw Smartphone, via onderstaande link. Dit werk echter alleen als u deze HVVP website op uw Smartphone hebt geopend.
Voor android klik hier.
Voor IOS (Apple) klik hier.
Samenvatting
Uit bovenstaande wordt duidelijk dat voor het rijden van vooraf uitgezette ritten, eigenlijk alleen navigatie systemen geschikt zijn die werken met gpx-bestanden. Daarvan zijn TomTom en Garmin de twee bekendste.
Hoewel we ons realiseren dat we bij lange na niet alle systemen hebben behandeld, hopen we met deze bijdrage te hebben laten zien dat het gebruik van gpx-bestanden in ieder geval niet zo moeilijk hoeft te zijn als vaak wordt gedacht. Door het gemak waarmee gpx bestanden worden toegevoegd met behulp van TomTom MyDrive, heeft dat systeem onze voorkeur.
Voor u nog de vraag, houdt u het liever bij de traditionele papieren beschrijving, of kiest u voor een modern navigatie systeem. Beide kan natuurlijk ook.
Genoeg stof om over na te denken.
Wel is het leuk te vermelden dat op de Sauerlandreis van 2019, en later ook tijdens de Eifelreis in 2021 ca. 70% van de deelnemers gebruik heeft gemaakt van de aangeboden GPX-bestanden en men daar dol enthousiast over was.
Veel succes met uw keuze.
GPX bestanden Sauerland treffen 2024
Hieronder kunt u de GPX bestanden ophalen.
Klik op de link (sla u bestand op als daarom wordt gevraagd, afhankelijk van welke browser u gebruikt). Standaard komen de bestanden in uw downloadmap te staan alwaar u ze naar uw GPX bestandenmap kan verplaatsen.
Let op! gebleken is dat als u de bestanden download via de browser microsoft Edge, de browser er soms XML bestanden van maakt die u niet kunt gebruiken. Downloaden via de browsers van Google Chrome en Firefox geeft wel het gewenste resultaat (GPX).
Beschikt u niet over genoemde browsers dan kunt u de gpx-bestanden ook per e-mail aanvragen.